Informatie

ADHD-dieet

ADHD-dieetWe are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD) is een van de meest voorkomende psychische aandoeningen bij kinderen. De meeste symptomen treden over het algemeen op vóór de leeftijd van 7 jaar.

Symptomen zijn onder meer onoplettendheid, hyperactiviteit en impulsief gedrag. De aandoening kan doorgaan tot in de volwassenheid - volwassenen vertonen echter een beter vermogen om impulsieve reacties te beheersen.

Oorzaken van ADHD

ADHD heeft geen bekende oorzaak - hoewel velen denken dat het te wijten is aan een chemische onbalans in de hersenen die wordt veroorzaakt door omgevings- of genetische factoren.

Enkele omgevingsfactoren zijn onder meer; blootstelling aan gifstoffen tijdens de zwangerschap, voedseladditieven en allergieën, suiker, cafeïne en kleurstoffen voor levensmiddelen - hoezeer dit ook theorie is.

Te veel suiker

Er is een aanzienlijk verschil van mening over hoe geraffineerde suiker het gedrag van een kind beïnvloedt. Veel studies hebben geen aanwijzingen gevonden dat geraffineerde suiker het gedrag van kinderen beïnvloedt.

Sommigen zijn van mening dat een typisch feest (zoals het verjaardagsfeestje van een kind) verband houdt met een hoge suikerinname en dat daarom prikkelbaar gedrag kan worden gekoppeld aan het feest.

Allergieën, additieven en kleurstoffen voor levensmiddelen

Het Feingold-dieet werd in de jaren zeventig voorgesteld en koppelde gedrag aan voeding. Maar nogmaals, een aantal wetenschappers is van mening dat er niet voldoende objectief onderzoek is geweest om te concluderen dat additieven verband houden met ADHD.

Cafeïne

Cafeïne is een stimulerend middel en het effect is verschillend voor verschillende mensen. Sommige ontwikkelen meer tolerantie voor cafeïne dan andere.

Het wordt niet aangeraden dat een kind cafeïnehoudende dranken (zoals cola of pepsi of andere 'energiedrankjes') consumeert. Vooral als een cafeïneallergie wordt vermoed.

Verwerkt voedsel

Anekdotisch is er echter bewijs dat bewerkte voedingsmiddelen in verband kunnen worden gebracht met hyperactief gedrag.

Als ouder kun je proberen zoveel mogelijk suikerrijke en gekleurde voedingsmiddelen te verwijderen. Sappen moeten worden verdund en frisdrank, snoep en koekjes moeten helemaal worden vermeden.

Omega-3 en ADHD

Omega-3 is een essentieel vetzuur (d.w.z. een vorm van meervoudig onverzadigd vet) dat voorkomt in bepaalde vissen en in plantaardige bronnen (zoals vlas, hennep en walnoten). Er is veel onderzoek gedaan waaruit blijkt dat omega-3 (of meer specifiek de verhouding van omega-3 tot omega-6-vetten) essentieel is voor een juiste hersenfunctie.

Er zijn zelfs aanwijzingen dat een zwangere moeder met een laag omega-3-gehalte de hersenontwikkeling van de baby tijdens het derde trimester kan beïnvloeden.

Bronnen van Omega-3

  • 100 g zalm (levert 230 mg omega-3)
  • 100 g sardines (levert 220 mg omega-3)
  • 100 g haring (levert 160 mg omega-3)
  • 100 g tonijn (levert 160 mg omega-3). De tonijn moet vers of ingevroren zijn, omdat tonijnconserven meestal de olie laten weglopen (en vaak wordt vervangen door omega-6-oliën).

ADHD-kinderen en Omega-3

Als uw kind geen vis eet, probeer dan lijnzaadolie door bepaalde voedingsmiddelen te mengen of zoek naar 'verrijkte' producten (zoals melk of brood) waaraan omega-3 is toegevoegd.

Kan dieet een verschil maken voor ADHD?

Uit het meest recente wetenschappelijke onderzoek blijkt dat slechts een klein percentage van de kinderen zal reageren op een dieet zonder toevoegingen. Laat dit u er echter niet van weerhouden om te experimenteren met veranderingen in uw dieet.

Een ADHD-kind moet minimaal 2 vismaaltijden per week eten.

Zie ook:

Feingold Dieet - Een uitgebreide schets van het programma van Dr. Ben Feingold.
Genezing VOEG DIEET toe

Door Mizpah Matus B.Hlth.Sc (Hons)

    Referenties:
  • Howard, A. L., Robinson, M., Smith, G. J., Ambrosini, G. L., Piek, J. P., Oddy, W. H. (2011). ADHD wordt geassocieerd met een 'westers' voedingspatroon bij adolescenten. Journal of aandachtsstoornissen, 15 (5), 403-411. koppeling
  • Schnoll, R., Burshteyn, D., Cea-Aravena, J. (2003). Voeding bij de behandeling van aandachtstekortstoornis met hyperactiviteit: een verwaarloosd maar belangrijk aspect. Toegepaste psychofysiologie en biofeedback, 28 (1), 63-75. koppeling
  • Walker, L.R., Abraham, A.A., Tercyak, K.P. (2010). Adolescent cafeïnegebruik, ADHD en roken van sigaretten. Gezondheidszorg voor kinderen, 39 (1), 73-90. koppeling
  • Stevens, L. J., Kuczek, T., Burgess, J. R., Hurt, E., Arnold, L. E. Dieetgevoeligheden en ADHD-symptomen: vijfendertig jaar onderzoek. Clinical pediatrics, 0009922810384728. link

Laatst beoordeeld: 11 januari 2018


Bekijk de video: TRACE- voeding en ADHD (Augustus 2022).