Informatie

Lichaamstype en gewichtsverlies

Lichaamstype en gewichtsverlies


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Elke persoon heeft unieke genetische eigenschappen. Elk advies dat u krijgt over gewichtsverlies moet worden toegepast tegen uw kennis van uw eigen constitutie, metabolisme en genetische samenstelling.

De studie van somatotypering classificeert lichaamstypes in 3 hoofdgroepen - ectomorph, endomorph en mesomorph (het achtervoegsel morph komt uit het Grieks morphos, en betekent vorm, vorm of structuur).

Het is zeldzaam om een ​​persoon te vinden wiens lichaamstype volledig in een van deze groepen valt. De meesten van ons delen een mix van deze genetische eigenschappen.

Somatotypering was populair in de jaren zestig, grotendeels vanwege het werk van de Amerikaanse psycholoog William H Sheldon.

Als u informatie zoekt over Appels en peren - lees het artikel over Body Shape.

De Mesomorph

De mesomorf is de persoon die we allemaal graag haten - en waar we stiekem jaloers op zijn. Ze hebben de volgende kenmerken:

 • Van nature gespierd
 • Natuurlijk mager
 • Brede schouders
 • Gemakkelijk vet verliezen
 • Krijg gemakkelijk spieren en kracht
 • Efficiënt en snel verbrandend metabolisme

Deze mensen zijn over het algemeen begaafde bodybuilders en atleten. Als u uw weg naar deze website heeft gevonden, is de kans groot dat u dat bent niet overwegend mesomorf.

De Endomorph

Dit lichaamstype slaat vet heel gemakkelijk op en vindt het moeilijk om het vet te verliezen. Een endomorf heeft vaak een traag metabolisme en moet bijzonder voorzichtig zijn met hun dieet. Hier zijn enkele veelvoorkomende kenmerken van het endomorfe lichaamstype:

 • Zijn van nature overgewicht
 • Krijg gemakkelijk vet
 • Vind het moeilijk om het vet te verliezen
 • Groter rond de taille
 • Mogelijk gevoelig voor koolhydraten (vooral verwerkte en geraffineerde koolhydraten)
 • Langzame stofwisseling
 • Lichaamsvorm is meer afgerond of peervormig
 • Heeft vaak een redelijk sterkteniveau

Als u overwegend endomorf bent, zult u dat waarschijnlijk vinden dieet alleen (d.w.z. dieet zonder lichaamsbeweging) zal niet genoeg zijn om je gewicht te verlagen. Omdat u een trage stofwisseling heeft, moet deze worden versterkt met aerobe oefeningen en krachttraining.

U zult waarschijnlijk voorzichtig moeten zijn met de inname van koolhydraten (en we zeggen hier niet dat koolhydraten de "vijand" zijn). De traditionele aanbevelingen van de American Heart Association zijn misschien niet de beste, omdat ze meestal veel koolhydraten bevatten. Een uitgebalanceerd koolhydraatarm dieet zoals het Zone dieet of South Beach dieet is misschien het beste. Zie onze redacteuren Top 5 dieetplannen voor gewichtsverlies.

Hoewel het het moeilijkste lijkt om te doen - goede aërobe oefening in de ochtend zal zeer nuttig zijn. Helaas lijkt het een wrede genetische "worp van de dobbelstenen", wat betekent dat endomorfen zoveel harder moeten werken om het vet weg te houden.

De Ectomorph

Ectomorphs zijn van nature mager en dun. Ze lijken allerlei soorten ongezond voedsel te eten en toch slank te blijven. Endomorfen hebben echter ook een lage spierkracht en vinden het moeilijk om spieren op te bouwen. Dit zijn de algemene kenmerken van een ectomorph:

 • Snelle stofwisseling
 • Van nature dun of taai
 • Vind het moeilijk om aan te komen
 • Van nature lager in krachtniveaus
 • Vaak hoge energieniveaus en zijn vaak overactief.

Ectomorphs kunnen dik worden! Vetverlies voor de ectomorf is een andere onderneming dan andere lichaamstypes.

Ontkracht

Het lijdt geen twijfel dat we allemaal een unieke genetische samenstelling hebben en dit heeft een grote invloed op onze reactie op lichaamsbeweging en voeding.

Het werk van Sheldon aan somatotypen is echter grotendeels ontkracht (hij probeerde de lichaamsvorm te correleren met psychologische kenmerken).

Kunt u uw lichaamstype veranderen?

Dit is een moeilijke vraag. De meeste lichaamstypes zijn genetische eigenschappen - ze zijn de manier waarop we zijn geboren en genen veranderen niet.

Veel andere dingen veranderen met de leeftijd, zoals metabolisme en hormonale activiteit. Veel mensen merken vaak dat als ze ouder worden, ze de neiging hebben om meer "endomorf" van aard te worden. Het wordt moeilijker om vet te verliezen (vooral rond de maag of taille), en het eten van ongezond voedsel lijkt het gewicht gemakkelijker op te pakken dan toen het jonger was.

Over het algemeen vertraagt ​​het metabolisme naarmate we ouder worden (de "spread van middelbare leeftijd"). Helaas vertragen de meesten van ons ook onze activiteitsniveaus - wat op zijn beurt onze stofwisseling nog meer kan verslechteren. Dit kan worden verholpen door cardio- en krachttraining tot op hoge leeftijd te handhaven.

Referenties

 • Genovese, J. E. (2008). Lichaamsbouw correleert met reproductief succes in een archiefmonster van delinquente jeugd. Evolutionaire psychologie. Koppeling


Bekijk de video: Helpt Zweten Bij Afvallen Vet Verliezen (Juni- 2022).


Opmerkingen:

 1. Julkree

  Als ik jou was, zou ik me om helpen naar zoekmachines om hulp.

 2. Eman

  Ik wed er vijf!Schrijf een bericht