Informatie

Gluten vrij dieet

Gluten vrij dieet


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Een glutenvrij dieet is een dieet helemaal vrij van gluten.

Gluten is een eiwit dat voorkomt in de meeste granen (met name die met rogge, gerst of tarwe).

Een glutenvrij dieet is vereist voor mensen met coeliakie - een ziekte die de dunne darm aantast en de opname van voedingsstoffen uit voedsel verstoort. Mensen kunnen verschillende niveaus van glutengevoeligheid hebben, variërend van kleine spijsverteringsproblemen, tarweallergieën en IBS tot ernstige coeliakie.

Glutenvrije granen zijn ook in verband gebracht met obesitas en diabetes, maar dit is waarschijnlijk te wijten aan het feit dat verwerkte witte tarwebloem in een overvloed aan producten zit en het wordt ook meestal gecombineerd met suiker.

Voorstanders van voorouderlijke diëten beweren dat het menselijk lichaam nooit is geëvolueerd om kleverige granen te eten.Daarom wordt tarwe in verband gebracht met zoveel gezondheidsproblemen, waaronder obesitas.

Voedingsmiddelen die gluten bevatten

Eigenlijk elk product dat bevat tarwe, nauwelijks of rogge zal gluten bevatten. Ook kan elk product dat in dezelfde fabriek wordt vervaardigd als het product dat die granen verwerkt, sporen van gluten bevatten.

Meel, cakes, gebak, pasta's, brood, couscous, ontbijtgranen, bewerkte voedingsmiddelen, diepvriesmaaltijden, sommige medicijnen, pizzabodem, koekjes, pretzels, crackers, koekjes, sommige soorten chocolade, sommige snoep- en snoeprepen, wat ijs en bier.

Zelfs als een product tarwe niet als ingrediënt vermeldt, kan het toch tarwederivaten bevatten. Voedselzetmeel, griesmeel, spelt, grahammeel, atta, triticale, gehydrolyseerde plantaardige eiwitten en mout zijn enkele van de andere ingrediënten om op te letten.

Dieet zonder gluten

Het is mogelijk om een ​​uitgebalanceerd dieet te volgen zonder gluten. Gewoon vlees, vis, rijst, fruit en groenten bevatten geen gluten, dus mensen met coeliakie kunnen zoveel van deze voedingsmiddelen eten als ze willen.

In de afgelopen paar jaar is de productie en marketing van glutenvrije producten voor veel bedrijven lucratief geworden, omdat mensen om de hierboven genoemde redenen stoppen met producten op basis van tarwe. Er zijn glutenvrije secties in veel supermarkten en grote merken hebben nu glutenvrije producten.

In plaats van tarwemeel kunnen mensen haver, aardappelmeel, maïsmeel, rijstmeel, sojameel, kokosmeel, notenmeel of zelfs bonenmeel gebruiken. Of ze kunnen glutenvrij brood, pasta en andere producten kopen bij speciale voedingsbedrijven.

Maar zoals bij veel gespecialiseerde diëten kunnen sociale situaties erg moeilijk zijn. Alle voedselingrediënten moeten zorgvuldig worden gelezen om ervoor te zorgen dat het voedsel geen gluten bevat. Veel restaurantketens hebben nu glutenvrije opties beschikbaar op hun menu's.

Glutenvrije dieetplannen en recepten

Er is de afgelopen 10 jaar ook een golf van glutenvrije dieetplannen en kookboeken geweest. Er zijn verschillende plannen voor verschillende behoeften. Sommige zijn gericht op het genezen van ziekten, terwijl andere gericht zijn op gewichtsverlies.

Er zijn ook programma's die op recepten zijn gebaseerd, die lijners maaltijdideeën geven om de glutenvrije levensstijl gemakkelijker te maken. Hieronder staan ​​enkele van de beschikbare programma's.

Glutenvrij dagelijksEen online programma dat voorlichting geeft over het eten van een glutenvrij dieet in combinatie met een holistische benadering van gezondheid en welzijn. Gluten Free Daily benadrukt dat alleen omdat een voedsel glutenvrij is, dit niet betekent dat het gezond is. Ze hebben dit probleem aangepakt door een glutenvrij dieet op maat te maken dat ook laag glycemisch is met optimale niveaus van vet, suiker, koolhydraten en natrium.
Glutenvrij vetverliesDit is bedoeld voor mensen met een lichte gevoeligheid die als doel hebben om af te vallen. Naast het vermijden van gluten, biedt Allison Westfahl gedetailleerde voedingsrichtlijnen om u te helpen uw doelstellingen voor gewichtsverlies te bereiken. Je moet minimaal 48 gram volle granen per dag consumeren; geselecteerd uit glutenvrije granen zoals quinoa, amarant, bruine rijst, boekweit of haver. Ze raadt ook elke dag minimaal vijf porties groenten aan.
Glutenvrije en zuivelvrije receptenBevat een groot aantal gastronomische glutenvrije Franse recepten.
TarwebuikDit boek bevat gedetailleerde informatie over de mogelijk negatieve effecten van tarwe en biedt begeleiding bij het starten met een tarwevrij dieet.

Door Mizpah Matus B.Hlth.Sc (Hons)

  Citaten:
 • Glutenintolerantiegroep van Noord-Amerika
 • Stichting Coeliakie
 • National Digestive Diseases Information Clearinghouse (NDDIC)
 • Dewar, D. H., Donnelly, S. C., McLaughlin, S. D., Johnson, M. W., Ellis, H. J., Ciclitira, P. J. (2012). Coeliakie: behandeling van aanhoudende symptomen bij patiënten met een glutenvrij dieet. Wereldtijdschrift voor gastro-enterologie: WJG, 18 (12), 1348. link
 • Kurppa, K., Paavola, A., Collin, P., Sievänen, H., Laurila, K., Huhtala, H., ... Kaukinen, K. (2014). Voordelen van een glutenvrij dieet voor asymptomatische patiënten met serologische markers van coeliakie. Gastro-enterologie, 147 (3), 610-617. koppeling

Laatst beoordeeld: 2 april 2017


Bekijk de video: Dit gebeurt er als je een week glutenvrij eet (Juli- 2022).


Opmerkingen:

 1. Acrisius

  Mijn excuses, ik wilde ook mijn mening geven.

 2. Sanbourne

  Ik denk dat ik fouten maak. Ik kan het bewijzen. Schrijf me in PM.

 3. Moogukinos

  Wat een geweldige gesprekspartners :)Schrijf een bericht